Intro
Een prima rondreis voor een eerste kennismaking met IJsland. Je hebt extra dagen in Skaftafell, aan de Oostfjorden en nabij het mooie Myvatn meer. Die kunnen ingevuld worden met mooie wandelingen en avontuurlijke excursies die de reis nét een beetje mooier maken.
Dag 1: Vlucht naar Reykjavik - Selfoss, ca. 50 km
Na aankomst op de luchthaven neem je de huurauto in ontvangst en rijd je over het schiereiland Reykjanes naar de omgeving van Selfoss/Hveragerdi. In de heuvels achter Hveragerdi zijn een aantal wandelroutes uitgezet door een gebied met stomende bronnen.
Dag 2: Selfoss - Skaftafell, ca. 270 km
Na het ontbijt heb je een volle dag om de 'Golden Circle' te ontdekken, waarmee het gebied wordt aangeduid ten oosten van Reykjavik. Hier liggen een aantal mooie bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Via het Thingvellir Nationaal Park ga je naar de Gullfoss waterval en het geothermische gebied van Geysir, waar de geiser Strokkur trouw iedere vijf minuten het water 25 meter de lucht in spuit. Ook het prachtige kratermeer Kerid zal de aandacht trekken. Je vervolgt de reis langs de zuidkust. Hier liggen de Seljalandsfoss en Skogarfoss watervallen. Daarna een korte stop in Vik met de zwarte lavastranden en de 'Trollenrotsen van Reynisdrangar'. De eindbestemming is Kirkjubaejarklaustur of Skaftafell.
Dag 3: Skaftafell & Jökulsarlon
Skaftafell ligt tussen twee gletsjertongen van de gletsjer Vatnajökull. Het park is eigenlijk alleen maar goed te voet te verkennen, dus we raden aan om vanaf het informatiecentrum een mooie wandeling te maken. Je kunt naar de 25 meter hoge Svartifoss waterval wandelen of, indien je wat avontuurlijker bent ingesteld, een gletsjerwandeling. Een andere mogelijkheid is om per tractor naar kaap Ingolshofdi gebracht te worden. De rit ernaartoe is al bijzonder, door een 'zwarte woestijn' van lava. Ingolshofdi is een indrukwekkende vogelrots. De klim is vrij steil maar het uitzicht op de honderden, duizenden vogels, waaronder de bekende papegaaiduiker is het waard. Een tweede hoogtepunt vandaag is het sprookjesachtige Jökulsarlon gletsjermeer waar de ijsbergen richting zee drijven en daar zelfs op het strand terecht komen.
Dag 4: Skaftafell - Egilsstadir, ca. 315 km
Onderweg naar Höfn rijd je een mooie route met een aantal prachtige uitzichten op de majestueuze Vatnajökull gletsjer. De reis gaat verder langs de mooie oostkust met rotsen die stijl uit zee oprijzen. Vanuit het vissersplaatsje Djupivogur vertrekken bootjes naar Papey Island, wat bij vogelliefhebbers erg in trek is. In het Petra's Stone Museum kun je een interessante collectie stenen en mineralen bekijken.
Dag 5: omgeving Egilsstadir
Egilsstadir is de grootste plaats van de Oostfjorden maar is voornamelijk als uitvalsbasis bedoeld voor een aantal interessante bezienswaardighede in de omgeving. Met de huurauto (niet perse een 4-wheeldrive) kun je de hooglanden in. Wist je dat even ten westen van Egilsstadir het IJslandse 'Loch Ness' ligt? In het Lagarfljotmeer zou een slangachtig beest zitten wat voor het eerst in het jaar 1345 werd beschreven. De Hengifoss 'hangende' waterval is met zijn 118 meter een van de hoogste watervallen van IJsland.
Dag 6: Egilsstadir - Lake Myvatn, ca. 175 km
Via een verlaten landschap gaat de ontdekkingsreis verder. Je rijdt via de Mödrudalur route door het binnenland richting het gebied van Myvatn waar je de komende twee nachten verblijft. Myvatn is een zeer actief vulkanisch gebied met pruttelende modderpoelen, bijzondere kleuren, pseudo-kraters en grillige rotsformaties. Dit is IJsland op zijn best. Het meer en de omgeving is beschermd natuurgebied en in het ca. 37 km² grote meer liggen ongeveer 50 eilandjes. De temperatuur van het water is hoog door ondergrondse warmwaterbronnen.
Dag 7: Lake Myvatn
Je hebt de volle dag om dit gebied te bekijken. De Dettifoss waterval is de meest krachtige waterval van Europa. Vanaf 44 meter hoogte en over een breedte van 100 meter stort het modderige water omlaag. Een sterk staaltje natuurgeweld. Bezoek ook het doolhof van de grimmige lavaformaties van Dimmuborgir, dat letterlijk 'Duistere Burchten' betekent. Nog meer indrukwekkends tref je aan bij de explosiekrater Hverfjall. Deze heeft maar liefst een diameter van ongeveer 1 km. Om de dag ontspannen af te sluiten kun je ook hier een natuurlijk warmwaterbad nemen. Vergelijkbaar met de Blue Lagoon, maar een stuk rustiger.
Dag 8: Myvatn - Skagafjördur, ca. 275 km
De ochtend besteed je in het vissersplaatsje Husavik met het Walvis museum, waarna je richting de grootste stad van het noorden, Akureyri vertrekt. De stad is schitterend gelegen en is verrassend goed onderhouden met mooie huizen en een aantal musea, kunstgaleries en openlucht zwembad. Akureyri is ook in het bezit van de meest noordelijk gelegen botanische tuinen ter wereld.
Dag 9 en 10: Skagafjördur - Reykjavik, ca. 285 km
Onderweg naar Reykjavik kun je een aantal stops maken in kleine dorpjes en prachtig natuurgebied. De watervallen van Hraunfossar. de 'lavawatervallen' zijn prachtig. Je verblijft de komende twee nachten in of in de omgeving van Reykjavik zodat je rustig de tijd hebt om de stad en omgeving te verkennen. Reykjavik is verrassend trendy en je kunt er goed winkelen, eten en uitgaan. Blikvanger is de Hallgrimskerk, maar bezoek ook zeker de Oude Haven met o.a. het HARPA concertgebouw, het Saga Museum over de geschiedenis van IJsland of neem een duik in een van de vele zwembaden. Een bezoek aan de Blue Lagoon kan goed op dag 10, maar zorg wel dat je van te voren hebt gereserveerd. Er is veel vulkanische activiteit in het gebied dus de Lagoon is regelmatig gesloten.
Dag 11: Einde rondreis
De rondreis eindigt na het ontbijt. Breng de auto terug naar de luchthaven waar je kunt inchecken voor de terugvlucht.
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Praktische informatie IJsland
Autorijden in IJsland
De Ringweg (nr. 1) in IJsland is 1400 kilometer lang en ligt rondom het hele land. De meeste bezienswaardigheden zijn vanaf de Ringweg te bezichtigen, dus uitstekend geschikt indien je voor het eerst in IJsland bent. Buiten de goed geasfalteerde ringweg, zijn er verharde (gravel)wegen die minder goed van kwaliteit zijn en waar je de snelheid moet aanpassen. Een aantal wegen in het binnenland zijn onverhard, 'off the road' en om hier te mogen rijden, is het verplicht om een 4-wheeldrive auto te huren. Tijdens langere rondreizen is het prettig om een wat luxere auto te huren. Zorg dat je tank altijd vol is, aangezien het aantal benzinestations beperkter is dan in Nederland en ze liggen verder uit elkaar. In de winter is een 4-wheeldrive met winterbanden verplicht. Bij hevige sneeuwval wordt de weg tijdelijk afgesloten en kan het gebeuren dat ter plaatse je reisprogramma wordt aangepast door ons agentschap.
Bevolking
IJsland heeft ca. 340.000 inwoners waarvan er 120.000 in de hoofdstad Reykjavik wonen. Het binnenland is nagenoeg onbewoond, de rest van de bevolking woont verspreid door het land aan de kust. IJsland heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 2,8 per vierkante kilometer. IJslanders zijn in het algemeen Scandinavisch/Noors ingesteld (nakomelingen van de Vikingen), buitengewoon vriendelijk en gastvrij, hoog opgeleid, eerlijk en heel modern. Ze hechten veel waarde aan familietradities.
Elektriciteit
De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.
Eten & drinken
Veel IJslandse gerechten worden bereid met vis en schapen- of lamsvlees. Vis wordt doorgaans gerookt, gedroogd, gekookt of gebakken. Populaire vissoorten zijn schelvis, schol, zalm, forel, garnalen en kabeljauw. De nationale specialiteit is Hangikjöt, een gerecht van gerookt en gekookt lamsvlees. Fruit en groente zijn wat schaarser dus die komen ook minder vaak op het menu voor. Aparte gerechten zijn met walvis of papegaaiduiker. Er worden traditioneel wat afwijkende gerechten gegeten, waarvan over de smaak te twisten valt. Dat er zaken worden gegeten die voor sommigen weerzinwekkend zijn, komt voor uit vroegere tijden, waarin armoe en schaarste was en op het eiland simpelweg niets anders eetbaars was. Het bekendste is gefermenteerd haaienvlees, een delicatesse. Het haaienvlees van de pas gevangen haai bevat zeer giftige stoffen dus wordt het maanden opgehangen en gedroogd tot het wel ‘eetbaar’ is. IJsland’s bekendste zuivelgerecht is Skyr, een yoghurt van afgeroomde melk geserveerd met room en bosbessen. Lekker zijn ook de pannenkoeken met slagroom en rabarberjam. Het IJslandse ontbijt is een lichte maaltijd en bestaat meestal uit yoghurt, ontbijtgranen, brood, kaas of wordt en koffie/thee. IJslanders drinken veel koffie en het is ook een sociaal gebeuren: even gezellig bijkletsen met vrienden en familie. Alcohol is prijzig.
Feestdagen
Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Onafhankelijkheidsdag/Nationale feestdag: 17 juni
Fooien
Service en BTW zijn altijd inbegrepen in de prijzen.
Geld & credit cards
De munteenheid in IJsland is de IJslandse Kroon (ISK). Je kunt overal goed met je creditcard terecht (die je overigens verplicht nodig hebt indien je een auto huurt) en pinautomaten zijn in de grote plaatsen eveneens makkelijk te vinden. IJslanders betalen bijna alles met een pas, zelfs kleinere bedragen. Zorg dat je de pincode van de creditcard weet.
Gezondheid
IJslanders hebben een zeer gezonde levensstijl, dankzij schone lucht. Je kunt water uit de kraan drinken. Er zijn apotheken en medische centra in de grotere steden. Reykjavík telt een groot aantal artsen en specialisten. Je hebt geen vaccinaties nodig.
Klimaat en kleding
Dankzij de Golfstroom is het op IJsland echt niet zo koud als iedereen denkt. De temperaturen zijn gematigd en de gemiddelde temperatuur in juli in Reykjavik ligt rond 11°C. Tijdens de zomer wordt het in het noorden en westen van IJsland vaak het warmst. Het weer op IJsland kan iedere 15 minuten veranderen. Je dient dus kleding voor alle weertypen mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn eveneens onontbeerlijk én… zwemkleding. In de winter dien je warme kleding mee te nemen en het is goed om je in lagen te kleden. Een muts, sjaal en handschoenen behoren zeker tot je winteruitrusting.
Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit kunnen met een geldig paspoort of ID-kaart naar IJsland reizen. Je paspoort of ID kaart moet echter nog wel 3 maanden geldig zijn na vertrek uit IJsland.
Taal
De voertaal in IJsland is IJslands maar je kunt uitstekend met Engels terecht.
Telecommunicatie
IJsland is een modern land dus er is veel mogelijk op het gebied van mobiele telefonie en internet. Echter, in de afgelegen gebieden dien je rekening te houden met minder bereik. Voor eventuele extra kosten van mobiele telefonie en internet dien je je te wenden tot je provider, aangezien dit afhankelijk is van jouw abonnement. Het internationale nummer voor IJsland is 00-354 waarna je lokale nummers kunt bellen.
Tijdsverschil
In IJsland heeft men het hele jaar door Greenwich Meantime (GMT). In de zomer is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 1 uur. De dagen zijn lang in de zomer, zeker in het noorden. In het voor- en najaar is de zonsop- en ondergang vergelijkbaar met de situatie in Nederland. In de winter zijn de dagen korter en komt de zon aan het einde van de ochtend op en wordt het rond 16.00 uur alweer donker. Bij een heldere lucht een perfecte situatie om het noorderlicht te aanschouwen.
Veiligheid
IJsland is heel veilig. Er is bijna geen criminaliteit of armoede. Ook in Reykjavik kun je je veilig op straat bewegen.
Maatwerkofferte Europa
Elk mens is uniek en heeft heeft specifieke wensen als het om vakanties gaat. Dat begrijpen wij bij de Jong Intra Vakanties als geen ander. Daarom bieden wij je naast ons uitgebreide aanbod aan vaste reizen ook maatwerk reizen aan. Ben je geïnspireerd door deze reis, maar wil je toch wat aanpassingen of een geheel nieuwe reis samenstellen? Laat het ons weten.
Na het indienen van je aanvraag nemen wij contact met je op voor een persoonlijk gesprek over je wensen en budget. Naar aanleiding van dit gesprek ontvang je van ons een maatwerkofferte. In deze maatwerkofferte vind je een voorstel voor je reis en een duidelijke opgave van de kosten zoals die op dat moment van toepassing zijn. Na het versturen van het maatwerkvoorstel nemen we uiteraard graag de tijd om de offerte 100% te laten aansluiten bij je wensen.
Vraag hier je maatwerkofferte aan.
Een prima rondreis voor een eerste kennismaking met IJsland. Je hebt extra dagen in Skaftafell, aan de Oostfjorden en nabij het mooie Myvatn meer. Die kunnen ingevuld worden met mooie wandelingen en avontuurlijke excursies die de reis nét een beetje mooier maken.
Dag 1: Vlucht naar Reykjavik - Selfoss, ca. 50 km
Na aankomst op de luchthaven neem je de huurauto in ontvangst en rijd je over het schiereiland Reykjanes naar de omgeving van Selfoss/Hveragerdi. In de heuvels achter Hveragerdi zijn een aantal wandelroutes uitgezet door een gebied met stomende bronnen.
Dag 2: Selfoss - Skaftafell, ca. 270 km
Na het ontbijt heb je een volle dag om de 'Golden Circle' te ontdekken, waarmee het gebied wordt aangeduid ten oosten van Reykjavik. Hier liggen een aantal mooie bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Via het Thingvellir Nationaal Park ga je naar de Gullfoss waterval en het geothermische gebied van Geysir, waar de geiser Strokkur trouw iedere vijf minuten het water 25 meter de lucht in spuit. Ook het prachtige kratermeer Kerid zal de aandacht trekken. Je vervolgt de reis langs de zuidkust. Hier liggen de Seljalandsfoss en Skogarfoss watervallen. Daarna een korte stop in Vik met de zwarte lavastranden en de 'Trollenrotsen van Reynisdrangar'. De eindbestemming is Kirkjubaejarklaustur of Skaftafell.
Dag 3: Skaftafell & Jökulsarlon
Skaftafell ligt tussen twee gletsjertongen van de gletsjer Vatnajökull. Het park is eigenlijk alleen maar goed te voet te verkennen, dus we raden aan om vanaf het informatiecentrum een mooie wandeling te maken. Je kunt naar de 25 meter hoge Svartifoss waterval wandelen of, indien je wat avontuurlijker bent ingesteld, een gletsjerwandeling. Een andere mogelijkheid is om per tractor naar kaap Ingolshofdi gebracht te worden. De rit ernaartoe is al bijzonder, door een 'zwarte woestijn' van lava. Ingolshofdi is een indrukwekkende vogelrots. De klim is vrij steil maar het uitzicht op de honderden, duizenden vogels, waaronder de bekende papegaaiduiker is het waard. Een tweede hoogtepunt vandaag is het sprookjesachtige Jökulsarlon gletsjermeer waar de ijsbergen richting zee drijven en daar zelfs op het strand terecht komen.
Dag 4: Skaftafell - Egilsstadir, ca. 315 km
Onderweg naar Höfn rijd je een mooie route met een aantal prachtige uitzichten op de majestueuze Vatnajökull gletsjer. De reis gaat verder langs de mooie oostkust met rotsen die stijl uit zee oprijzen. Vanuit het vissersplaatsje Djupivogur vertrekken bootjes naar Papey Island, wat bij vogelliefhebbers erg in trek is. In het Petra's Stone Museum kun je een interessante collectie stenen en mineralen bekijken.
Dag 5: omgeving Egilsstadir
Egilsstadir is de grootste plaats van de Oostfjorden maar is voornamelijk als uitvalsbasis bedoeld voor een aantal interessante bezienswaardighede in de omgeving. Met de huurauto (niet perse een 4-wheeldrive) kun je de hooglanden in. Wist je dat even ten westen van Egilsstadir het IJslandse 'Loch Ness' ligt? In het Lagarfljotmeer zou een slangachtig beest zitten wat voor het eerst in het jaar 1345 werd beschreven. De Hengifoss 'hangende' waterval is met zijn 118 meter een van de hoogste watervallen van IJsland.
Dag 6: Egilsstadir - Lake Myvatn, ca. 175 km
Via een verlaten landschap gaat de ontdekkingsreis verder. Je rijdt via de Mödrudalur route door het binnenland richting het gebied van Myvatn waar je de komende twee nachten verblijft. Myvatn is een zeer actief vulkanisch gebied met pruttelende modderpoelen, bijzondere kleuren, pseudo-kraters en grillige rotsformaties. Dit is IJsland op zijn best. Het meer en de omgeving is beschermd natuurgebied en in het ca. 37 km² grote meer liggen ongeveer 50 eilandjes. De temperatuur van het water is hoog door ondergrondse warmwaterbronnen.
Dag 7: Lake Myvatn
Je hebt de volle dag om dit gebied te bekijken. De Dettifoss waterval is de meest krachtige waterval van Europa. Vanaf 44 meter hoogte en over een breedte van 100 meter stort het modderige water omlaag. Een sterk staaltje natuurgeweld. Bezoek ook het doolhof van de grimmige lavaformaties van Dimmuborgir, dat letterlijk 'Duistere Burchten' betekent. Nog meer indrukwekkends tref je aan bij de explosiekrater Hverfjall. Deze heeft maar liefst een diameter van ongeveer 1 km. Om de dag ontspannen af te sluiten kun je ook hier een natuurlijk warmwaterbad nemen. Vergelijkbaar met de Blue Lagoon, maar een stuk rustiger.
Dag 8: Myvatn - Skagafjördur, ca. 275 km
De ochtend besteed je in het vissersplaatsje Husavik met het Walvis museum, waarna je richting de grootste stad van het noorden, Akureyri vertrekt. De stad is schitterend gelegen en is verrassend goed onderhouden met mooie huizen en een aantal musea, kunstgaleries en openlucht zwembad. Akureyri is ook in het bezit van de meest noordelijk gelegen botanische tuinen ter wereld.
Dag 9 en 10: Skagafjördur - Reykjavik, ca. 285 km
Onderweg naar Reykjavik kun je een aantal stops maken in kleine dorpjes en prachtig natuurgebied. De watervallen van Hraunfossar. de 'lavawatervallen' zijn prachtig. Je verblijft de komende twee nachten in of in de omgeving van Reykjavik zodat je rustig de tijd hebt om de stad en omgeving te verkennen. Reykjavik is verrassend trendy en je kunt er goed winkelen, eten en uitgaan. Blikvanger is de Hallgrimskerk, maar bezoek ook zeker de Oude Haven met o.a. het HARPA concertgebouw, het Saga Museum over de geschiedenis van IJsland of neem een duik in een van de vele zwembaden. Een bezoek aan de Blue Lagoon kan goed op dag 10, maar zorg wel dat je van te voren hebt gereserveerd. Er is veel vulkanische activiteit in het gebied dus de Lagoon is regelmatig gesloten.
Dag 11: Einde rondreis
De rondreis eindigt na het ontbijt. Breng de auto terug naar de luchthaven waar je kunt inchecken voor de terugvlucht.
Inbegrepen
- Vlucht naar Reykjavik v.v.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
- Sunny Cars huurauto o.b.v. All Inclusive (zie huurvoorwaarden) en inclusief Flexservice: tot 1 dag voor vertrek kosteloos wijzigen en annuleren
- 10 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van logies/ontbijt
- Reisbeschrijving (deels Engelstalig)
- Reisgids (na boeking online te bestellen via een link die je van ons ontvangt)
Niet inbegrepen
- Tol- en parkeerkosten.
- Er is een optionele toltunnel bij Akureyri (je kunt ook de normale route kiezen) en bij steeds meer bezienswaardigheden geldt betaald parkeren.
Praktische informatie IJsland
Autorijden in IJsland
De Ringweg (nr. 1) in IJsland is 1400 kilometer lang en ligt rondom het hele land. De meeste bezienswaardigheden zijn vanaf de Ringweg te bezichtigen, dus uitstekend geschikt indien je voor het eerst in IJsland bent. Buiten de goed geasfalteerde ringweg, zijn er verharde (gravel)wegen die minder goed van kwaliteit zijn en waar je de snelheid moet aanpassen. Een aantal wegen in het binnenland zijn onverhard, 'off the road' en om hier te mogen rijden, is het verplicht om een 4-wheeldrive auto te huren. Tijdens langere rondreizen is het prettig om een wat luxere auto te huren. Zorg dat je tank altijd vol is, aangezien het aantal benzinestations beperkter is dan in Nederland en ze liggen verder uit elkaar. In de winter is een 4-wheeldrive met winterbanden verplicht. Bij hevige sneeuwval wordt de weg tijdelijk afgesloten en kan het gebeuren dat ter plaatse je reisprogramma wordt aangepast door ons agentschap.
Bevolking
IJsland heeft ca. 340.000 inwoners waarvan er 120.000 in de hoofdstad Reykjavik wonen. Het binnenland is nagenoeg onbewoond, de rest van de bevolking woont verspreid door het land aan de kust. IJsland heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 2,8 per vierkante kilometer. IJslanders zijn in het algemeen Scandinavisch/Noors ingesteld (nakomelingen van de Vikingen), buitengewoon vriendelijk en gastvrij, hoog opgeleid, eerlijk en heel modern. Ze hechten veel waarde aan familietradities.
Elektriciteit
De netspanning is 220 volt, en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.
Eten & drinken
Veel IJslandse gerechten worden bereid met vis en schapen- of lamsvlees. Vis wordt doorgaans gerookt, gedroogd, gekookt of gebakken. Populaire vissoorten zijn schelvis, schol, zalm, forel, garnalen en kabeljauw. De nationale specialiteit is Hangikjöt, een gerecht van gerookt en gekookt lamsvlees. Fruit en groente zijn wat schaarser dus die komen ook minder vaak op het menu voor. Aparte gerechten zijn met walvis of papegaaiduiker. Er worden traditioneel wat afwijkende gerechten gegeten, waarvan over de smaak te twisten valt. Dat er zaken worden gegeten die voor sommigen weerzinwekkend zijn, komt voor uit vroegere tijden, waarin armoe en schaarste was en op het eiland simpelweg niets anders eetbaars was. Het bekendste is gefermenteerd haaienvlees, een delicatesse. Het haaienvlees van de pas gevangen haai bevat zeer giftige stoffen dus wordt het maanden opgehangen en gedroogd tot het wel ‘eetbaar’ is. IJsland’s bekendste zuivelgerecht is Skyr, een yoghurt van afgeroomde melk geserveerd met room en bosbessen. Lekker zijn ook de pannenkoeken met slagroom en rabarberjam. Het IJslandse ontbijt is een lichte maaltijd en bestaat meestal uit yoghurt, ontbijtgranen, brood, kaas of wordt en koffie/thee. IJslanders drinken veel koffie en het is ook een sociaal gebeuren: even gezellig bijkletsen met vrienden en familie. Alcohol is prijzig.
Feestdagen
Nieuwjaarsdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis hebben dezelfde data als in Nederland.
Extra: Onafhankelijkheidsdag/Nationale feestdag: 17 juni
Fooien
Service en BTW zijn altijd inbegrepen in de prijzen.
Geld & credit cards
De munteenheid in IJsland is de IJslandse Kroon (ISK). Je kunt overal goed met je creditcard terecht (die je overigens verplicht nodig hebt indien je een auto huurt) en pinautomaten zijn in de grote plaatsen eveneens makkelijk te vinden. IJslanders betalen bijna alles met een pas, zelfs kleinere bedragen. Zorg dat je de pincode van de creditcard weet.
Gezondheid
IJslanders hebben een zeer gezonde levensstijl, dankzij schone lucht. Je kunt water uit de kraan drinken. Er zijn apotheken en medische centra in de grotere steden. Reykjavík telt een groot aantal artsen en specialisten. Je hebt geen vaccinaties nodig.
Klimaat en kleding
Dankzij de Golfstroom is het op IJsland echt niet zo koud als iedereen denkt. De temperaturen zijn gematigd en de gemiddelde temperatuur in juli in Reykjavik ligt rond 11°C. Tijdens de zomer wordt het in het noorden en westen van IJsland vaak het warmst. Het weer op IJsland kan iedere 15 minuten veranderen. Je dient dus kleding voor alle weertypen mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn eveneens onontbeerlijk én… zwemkleding. In de winter dien je warme kleding mee te nemen en het is goed om je in lagen te kleden. Een muts, sjaal en handschoenen behoren zeker tot je winteruitrusting.
Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit kunnen met een geldig paspoort of ID-kaart naar IJsland reizen. Je paspoort of ID kaart moet echter nog wel 3 maanden geldig zijn na vertrek uit IJsland.
Taal
De voertaal in IJsland is IJslands maar je kunt uitstekend met Engels terecht.
Telecommunicatie
IJsland is een modern land dus er is veel mogelijk op het gebied van mobiele telefonie en internet. Echter, in de afgelegen gebieden dien je rekening te houden met minder bereik. Voor eventuele extra kosten van mobiele telefonie en internet dien je je te wenden tot je provider, aangezien dit afhankelijk is van jouw abonnement. Het internationale nummer voor IJsland is 00-354 waarna je lokale nummers kunt bellen.
Tijdsverschil
In IJsland heeft men het hele jaar door Greenwich Meantime (GMT). In de zomer is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 1 uur. De dagen zijn lang in de zomer, zeker in het noorden. In het voor- en najaar is de zonsop- en ondergang vergelijkbaar met de situatie in Nederland. In de winter zijn de dagen korter en komt de zon aan het einde van de ochtend op en wordt het rond 16.00 uur alweer donker. Bij een heldere lucht een perfecte situatie om het noorderlicht te aanschouwen.
Veiligheid
IJsland is heel veilig. Er is bijna geen criminaliteit of armoede. Ook in Reykjavik kun je je veilig op straat bewegen.
Maatwerkofferte Europa
Elk mens is uniek en heeft heeft specifieke wensen als het om vakanties gaat. Dat begrijpen wij bij de Jong Intra Vakanties als geen ander. Daarom bieden wij je naast ons uitgebreide aanbod aan vaste reizen ook maatwerk reizen aan. Ben je geïnspireerd door deze reis, maar wil je toch wat aanpassingen of een geheel nieuwe reis samenstellen? Laat het ons weten.
Na het indienen van je aanvraag nemen wij contact met je op voor een persoonlijk gesprek over je wensen en budget. Naar aanleiding van dit gesprek ontvang je van ons een maatwerkofferte. In deze maatwerkofferte vind je een voorstel voor je reis en een duidelijke opgave van de kosten zoals die op dat moment van toepassing zijn. Na het versturen van het maatwerkvoorstel nemen we uiteraard graag de tijd om de offerte 100% te laten aansluiten bij je wensen.
Vraag hier je maatwerkofferte aan.